tiistai 30. heinäkuuta 2024

27- 28.7 Marjaniemi ja Keskiniemen pooki

Pilvet on komeita, mutta meren pinta vois väreillä vähän enemmän. Sinne jää kuitenkin Taskun pooki.

Näyttää olevan sellanen jakso säässä, että aurinko helottaa kympillä, vähän ukkosrintamaa siellä täällä, tuule ei juuri yhtään. Marjaniemen majakan tuulitiedot 25 mailin matkan aikana oli 2- 3 m/s. Suunnalla ei paljo ole merkitystä.

Katarina

Luotsiveneet vanhan murtajan puolella.

Luotsia lähdettiin viemään laivaan.

Marjaniemen majakka.


KESKINIEMEN POOKI

Keskiniemen pookia on ollut tarkotus käydä katsomassa monet kerrat, mutta aina jäänyt tekemättä. Lähinnä pulma on ollut etäisyys, n.6km linnuntietä Marjaniemestä ja se, pääseekö pyörällä?, autolla? vai pitääkö mennä jalan, Myöskin reitti ollut vähän epäselvä. Nyt tarttu kuitenkin silmään reittiohje, jonka mukaan pyörällä taittuu. (ois päässy autollakin tosi lähelle)

"Marjaniemestä ajetaan 1,2 km ja käännytään Virpiniementielle. Aja 1,5 km, niin tulee T- risteys. Lähde oikealle Mäntyniementietä. Aja 0,8 km ja sen jälkeen käänny vasempaan Karvontielle.  Aja 4,2 km . Soratie loppuu ja jatkuu hiekkatienä Pookille. Yhteensä 7,7 km. (paluumatkalla vetasin harhaan, ja matkaa tuli 15.9 km, että tietä sieltä löytyy, vaikkei kaikki näy kartalla.)


Sorateitä ajelee normipyörällä ihan hyvin, jos taittopyörä lasketaan sellaiseksi.





Viimeinen kilsa?, oli hiekkatietä. Välillä piti taluttaa ja jotku kohdat pystyi ajelemaan.


Keskiniemen pooki on Hailuodon vanhin säilynyt merimerkki saaren pohjoisrannalla. Pookin on suunnitellut Albin Stjerncreutz ja se valmistui vuonna 1858 varoittamaan merenkulkijoita Keskiniemestä pohjoiseen levittäytyvistä hiekkasärkistä. Pooki on kuutiomainen kuuden metrin korkeudelle asti, ja muistuttaa siitä ylöspäin tylppäkärkistä pyramidia. Tornin korkeus on n 18,9 metriä maanpinnasta. Sen läheisyyteen on rakennettu myöhemmin metallitelineellä kohoava valkoinen sektoriloisto. Pooki on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennelma.

Pookin kunnostus päässyt käyntiin. Ollutkin jo aika huonossa kunnossa.



Hiekkarantaa riittää kumpaankin suuntaan.

1858 rakeennetu pooki on jo aika kaukana vesirajasta. Maannousu on ollut pookin aikana jotain 1,5 metriä.

Maxi Jippoon on hyvä nojata sora- ja hiekkatiellä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti